Waar is God op Lake Volta?

In februari was ik voor International Justice Mission in Ghana. Samen met een groep ambassadeurs mochten we ‘in het veld’ kijken bij het werk dat IJM daar doet. En dat er veel werk te doen is, werd ons daar snel duidelijk.

Op het meer werken tienduizenden kinderen onder afgrijselijke omstandigheden. Ze worden mishandeld en misbruikt, kunnen niet naar school, worden ziek of verdrinken. We bezochten het kantoor van IJM, in de hoofdstad Accra, en ontmoetten de helden die daar dag in dag uit opstaan tegen slavernij, soms met gevaar voor eigen leven. Ondanks de ‘overwinningen’ die ze wekelijks boeken, is er nog zo onnoemelijk veel werk te doen.

Toen we halverwege de week Lake Volta bezochten, waren we lamgeslagen door verdriet. We besloten aan de voet van het meer een moment van stilte en gebed in te lassen. Toen ik daar stond te bidden, verruilden mijn tranen zich voor woede en ik bad: “God, waarom laat U dit gebeuren? Waarom grijpt U niet in?”.

In diezelfde week bezochten we een ‘after care’ tehuis, een plek waar kinderen de eerste periode zijn nadat ze zijn bevrijd. We ontmoetten kinderen die letterlijk en figuurlijk de littekens droegen van een afschuwelijke geschiedenis, maar wat we vooral zagen was hoop. Hoop in de ogen van die kinderen die aan een nieuw leven waren begonnen. Maar ook hoop in de ogen van de begeleiders die zich 24/7 inzetten omdat ze zich door God geroepen weten.

En ineens denk ik aan de Ghanese preek die ik de zondag ervoor hoorde. De voorganger vertelde over Noach die moedeloos met z’n boot over de aarde voer. Alles stond onder water. Maar op een dag kwam er een duif aangevlogen met een takje. Noach hoefde geen heel vruchtbaar land aan de horizon te zien liggen. Eén duif met één takje was zijn teken van God, zijn teken van hoop.

Door die dertig kinderen te bezoeken in het aftercare huis, liet God ons zien dat er hoop is. Ook voor die 40.000 kinderen op Lake Volta.

Rokus Maasland is ambassadeur voor IJM en vormt samen met Ramon Scherrenberg de band The Bowery.

 

https://IJMnl.org
Column: Rokus Maasland
Gepubliceerd in IJM Magazine op 24 april 2020