The Bowery schrijft teksten dicht bij het hart

‘Broken Jars’ is de titel van het debuutalbum van The Bowery. Afgelopen weekend werd de plaat uitgebracht en gepresenteerd. Rokus Maasland en Ramon Scherrenberg, de mannen achter The Bowery, vertelden maandag in Backstage over hun schrijfweekenden en thema’s die voorbij komen in de liederen. “Veel van onze liedjes gaan over gebrokenheid, over pijn en verdriet.”

“We kunnen die liedjes alleen maar schrijven op het moment dat we zelf die gebrokenheid en het verdriet voelen, dat we daar in kunnen kruipen”, vertellen de heren op Groot Nieuws Radio. “Dat is op de plaat goed gelukt. Tijdens ons eerste schrijfweekend, en dat kwam ook door het gemis van thuis, zeiden we tegen elkaar: we moeten een lied over onze zoon schrijven. Dan ga je daarmee aan de slag. We kiezen altijd een onderwerp dat dicht bij ons hart ligt.”
Blijven schrijven

The Bowery ontstond twee jaar geleden, maar Rokus en Ramon kennen elkaar al veel langer. 15 jaar geleden speelden ze samen in een band, die inmiddels niet meer bestaat. “We zijn altijd wel muziek blijven maken. Daar kwam ook het idee uit voort om zelf te gaan schrijven. Het lekkerste is om met twee gitaren te gaan zitten en liedjes te spelen. (…) Iedere keer als we een optreden hadden gehad of tijdens het oefenen, dan zeiden we tegen elkaar: wat zou het leuk zijn als we samen weer gaan schrijven.” Het laatste zetje kregen Rokus en Ramon van Jan Pronk en Rob Buis van de TCC Studio’s.
Afzondering

Het waren Pronk en Buis die hen aanmoedigden om op schrijfweekend te gaan. “Ga naar een aparte plek, zonder jezelf helemaal af en ga daar elkaar doorzagen. Ga veel praten, neem twee gitaren mee en kijk wat er gebeurt. Dat hebben we vrij kort daarna gedaan. Toen merkten we: dit is een jas die goed past. Dat is de manier waarop het werkt bij ons. Afgelopen anderhalf jaar zijn we zo’n acht keer op schrijfweekend geweest, daar is het hele album geschreven.”
Alles is groen

Vaak begon het schrijfweekend al in de auto, waar Rokus en Ramon elkaar bevroegen: wat houd je de laatste tijd bezig? Wat zit er in je hoofd? Wat zit je dwars? Uit die gesprekken ontstonden de liederen. Een van de liederen die je vaak op Groot Nieuws Radio hoort is ‘Don’t Stop The Rain’. “We vonden die metafoor heel mooi. Ik ben zelf niet zo’n grote fan van de regen. Als ik buiten kom en het regent, dan gaan je kleren stinken, je wordt nat, je wordt verkouden. Ik heb er altijd een beetje een hekel aan.”

“En zo is het in het leven ook vaak. Het kan soms zo hard regenen in je leven dat je denkt: waar is het goed voor? Terwijl nu, als je naar buiten kijkt: alles is groen, alles staat in bloei, alles is mooi. Maar dat komt door de regen. Zo is het in het leven ook. Daarom is het af en toe goed om terug te kijken en God te vragen: laat het alsjeblieft niet stoppen met regenen.”

Het hele gesprek met The Bowery in Backstage kun je hier terugluisteren.

Groot Nieuws Radio
Gepubliceerd op 14 mei 2018