The Bowery poetst rauwe rand niet weg

Als iemand je vraagt hoe het gaat, zeg je negen van de tien keer misschien wel gelijk dat het goed gaat. Maar waarom is dat eigenlijk? De zangers van The Bowery willen juist die momenten benoemen dat het even niet zo goed gaat. CIP volgt de mannen op weg naar hun albumrelease op 11 en 12 mei in Amersfoort.

“Waarom zijn we zo ontzettend geprogrammeerd dat als iemand ons vraagt hoe het is dat we dan zeggen dat het goed gaat?”, vraagt Rokus Maasland zich af. “Echt gelijk goed. Het gaat helemaal niet goed. Misschien voor 20% wel, maar de rest vertel je niet.” The Bowery maakte precies daarover een liedje. “Laten we nou eens naar elkaar benoemen wat niet goed gaat.”
‘Dan weet je echt wie de ander is’

Ramon Scherrenberg vult aan: “Zonder dat we het voor elkaar willen oplossen. Het mag er zijn.” Precies, vindt Maasland. “Dat is megabelangrijk. Het verdriet mag er zijn.”

“Het hoeft niet perfect te zijn. Dat hoeven we niet na te streven. Het mag imperfect zijn”, zegt Scherrenberg. “Het leven heeft een rauwe rand, die hoeven we niet weg te poetsen of te camoufleren. We hoeven niet precies uit te leggen wat die rand inhoudt, dat mag wel, maar we moeten anderen daar niet toe verplichten. We mogen accepteren dat die rand er is, bij iedereen op een bepaalde manier.”

Er valt een lange stilte. Maasland neemt een slokje van zijn bier. Scherrenberg vervolgt: “Dan kom je elkaar echt tegen, dan weet je echt wie de ander is.”

De mini-documentaire ‘Broken Jars’ bestaat uit vijf delen, dit is deel 4 en tevens het laatste deel van het schrijfproces. Bij deel 5 zien we ze de muzikanten in de studio. Bekijk hier het vierde deel gemaakt door documentairemaker Ruurd Leenders van De Media Brouwerij:

CIP.nl
Door Marina de Haan
Gepubliceerd op 3 mei 2018