“Imperfectie is de meest perfecte kant die er is”

De mannen van The Bowery zingen op hun plaat ‘Broken Jars’ over het imperfecte leven. Over onderwerpen waar ieder mens mee te maken krijgt, maar waar lang niet altijd over gesproken wordt. Toch vinden Rokus Maasland en Ramon Scherrenberg die imperfecte kant ‘de meest perfecte kant die er is’. Met hun eerlijke muziek geven de vrienden een tegengeluid. “Als je iedereen om je heen hoort vertellen hoe goed het met ze gaat, krijg je een verkeerd beeld van jezelf.”

Rokus (36) en Ramon (32) luisteren zelf graag naar Johnny Cash, Mumford & Sons, Damien Rice. Tijdens het interview is Rokus de DJ, hij trapt de avond af met Mrs. Robinson van Simon & Garfunkel. De muziek van The Bowery kenmerkt zich door gelijk de diepte in te gaan, dat gebeurt tijdens het gesprek ook. “De imperfecte kant is de meest echte kant die er is, de meest pure kant”, vertelt Ramon, die naast al zijn The Bowery-optredens in de gehandicaptenzorg werkt.
‘De imperfecte kant is de meest echte kant die er is, de meest pure kant’

Toch zijn er veel mensen die de imperfecte kant niet (durven) laten zien. “Daardoor kan je denken dat het bij anderen perfect is en dat bij jezelf alles mislukt”, zegt Rokus. Hij noemt een praktisch voorbeeld van een reis naar Scandinavië. “Met mijn gezin was ik op vakantie in een camper. Op Facebook deelde ik foto’s. Ik was supertrots, het was een groot avontuur. Ik had wel honderd mooie verhalen te vertellen. Mensen kunnen denken: zo’n oud campertje, had ik dat maar.”

 

Schaduwkant
Eerlijk als Rokus is helpt hij ons gelijk uit de perfecte droomvakantie. “We hebben ook een keer bonje gehad en dan is het campertje wel heel klein. Toen stopten ook nog de remmen ermee. Dat zet je niet op Facebook.” Maar die schaduwkant van het verhaal is natuurlijk wel fijn om te horen. “Dat is precies wat wij willen zeggen met de verhalen die we delen. Het leven is supermooi, er is veel om van te genieten, maar er zijn ook dingen die pijn doen en verdriet geven. Laten we die niet uit de weg gaan. Het kan veel kracht geven als je iemand hoort getuigen van een moment dat hij niet het zag zitten. Dan vind je herkenning.”

Ramon vult aan: “Het leven is niet alleen maar mooi, maar dat gevoel drukken we vaak weg. Het lijkt alsof je altijd moet zeggen dat het goed gaat, dat het fantastisch is of dat je superblij bent.”

 

In de huiskamer
Na de release van ‘Broken Jars’ zijn de mannen geregeld uitgenodigd bij mensen thuis voor huiskamerconcerten. In een intieme setting worden verhalen gedeeld en muziek gespeeld. “We hebben geen oplossing. We willen wat delen, wat vertellen. Jij mag ook wat delen”, zegt Ramon. Dat is het idee achter de huiskamerconcerten.

Delen wat je ten diepste bezighoudt is mooi, maar kan ook moeilijk zijn. Zo zocht de band na de release contact met de media. Rokus vertelde in een interview dat het lang duurde voordat hij en zijn vrouw kinderen kregen. “In die tijd dacht ik: bestaat God wel of zit de hemel op slot?” Om die woorden zwart-op-wit in een interview te zien, was voor Rokus even slikken. “Ik heb voor publicatie een goed gesprek met mijn vrouw Caroline gevoerd”, vertelt hij.

 

Hart tot hart
“De sleutel en onze boodschap is dat we willen dat mensen elkaar weer gaan zien en dat ze weer van hart tot hart met elkaar gaan praten in een wereld waarin dat minder logisch lijkt”, zegt hij met tranen in zijn ogen. Luisteraars reageren door hun eigen verhaal of ervaring te vertellen. “Soms denk ik: wie ben ik dat je dat met mij deelt?”

Ondanks dat de mannen geregeld dezelfde verhalen delen, wordt het niet minder spontaan of minder intiem. Ramon: “Je raakt vertrouwd om je verhaal te delen met anderen, maar de materie wordt er niet lichter op.” Er is nog altijd de interactie met het publiek en tussen de mannen onderling. “Laatst heb ik bij een huiskamerconcert ‘Home Never Seen’ nog nooit zo zachtjes gespeeld en we hebben dat nummer al honderd keer samengespeeld. Ineens komt het lied kanonhard binnen, omdat het zo zacht en zo puur is”, vertelt Ramon.

 

Bijzondere band
Rokus en Ramon kennen elkaar door en door. Ze zijn overduidelijk vrienden voor het leven. Door de vele optredens zien ze elkaar vaker dan dat Rokus zijn eigen vrouw ziet. “We zijn vrienden en broers tegelijk. We kunnen met elkaar worstelen en met elkaar lachen. Ik gun dat een hoop mensen in vriendschap”, aldus Ramon.

Rokus: “Op een schrijfweekend zitten we drie dagen met elkaar in een ruimte. Vervolgens moet je samen iets afleveren. Er moet ruimte zijn voor eerlijkheid en oprechtheid. We zijn de stations van schaamte al ver gepasseerd.”

 

God
De vriendschap is sterker geworden, ook hun relatie met God is verder ontwikkeld.

“Ik merk dat ik steeds weer terug moet komen op vertrouwen. Vertrouwen dat er een zegen ligt op wat we doen”, deelt Rokus. “Iedere keer word ik door ontmoetingen met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik snap heel goed dat God van jou houdt. Maar houdt God ook van mij? Dat weet ik niet”, zegt hij terwijl zijn ogen volspringen. “Iemand zij tegen me: als jij je gitaar pakt en gaat zingen, dan is God blij met jou.”

Ramon reist nooit zonder gitaar. Er is altijd ruimte om wat te pingelen in de stiltecoupe van de trein of in een oud theater. Rokus: “We waren laatst bij een theater gaan kijken om mogelijk in te spelen. Het was een oud, donker hol. We zijn in het theater en Ramon denkt: we gaan eerst even spelen.”

 

Niet onze grond
“Ik heb het idee dat God als een Vader zijn kind een duw in de rug geeft. Zo van: ‘toe maar jongen, pak je gitaar maar en speel’. Ik trek ook altijd mijn schoenen uit. Het is niet onze grond waar we op spelen. Tenzij ik heel lang die schoenen aan heb gehad”, grapt Ramon tussendoor. Dan weer serieus: “Er gebeurt meer dan wat wij met twee gitaren en twee stemmen kunnen doen.”

The Bowery geeft regelmatig huiskamerconcerten. Wil je dat ze bij jou langskomen? Bezoek de website. En bestel de prachtige muziek van The Bowery hier.

 

CIP.nl
Door Marina de Haan
Gepubliceerd op 29 november 2018